TINOVUL MARE

Tinovul Mare păstrează cea mai mare rezervație (mlaștină) de turbă din România. Aflată în Carpații Orientali, la poalele Călimanilor în Depresiunea Dornelor, aceasta se extinde pe o suprafață de aproximativ 682 hectare. Cu toate acestea, este o locație mai puțin cunoscută.

tinovul mare

Poteca tematică Tinovul Mare Poiana Stampei a fost amenajată de-a lungul unui traseu de vizitare care se desfășoară, liniar, pe un podeț de lemn care traversează tinovul, pe o distanță de aproximativ 1 kilometru. Starea podețului este foarte bună, acesta fiind refăcut complet în vara anului 2020. De-a lungul podețului din lemn, din loc în loc, vei întâlni panouri de interpretare turistică, în limba română, ce îți vor oferi informații importante despre tinov: cum s-a format, ce plante și animale se adăpostesc aici și de ce e important să păstrăm acest loc așa cum l-am găsit.

Timpul de parcurgere este de aproximativ 1 h, dus/întors, de mers lejer.

tinovul mare

Ce este un tinov?

Tinovul este o zonă umedă și mlăștinoasă în care se acumulează turba. De aici și denumirea mai populară de turbării. Care nu sunt altceva decât soluri bogate în materie organică provenită de la plante, slab sau deloc descompusă din cauza lipsei oxigenului. Turba este un tip de cărbune inferior care se utilizează ca îngrășământ natural în agricultură, combustil cu valoare calorică scăzută, sau în obținerea fibrelor textile. În construcții este folosită ca izolator termic la geamuri sau pivnițe, ca așternut absorbant sau sub formă de plăci ori cărămizi de construcție. De asemenea, fibrele și praful de turbă sunt adesea utilizate la ambalarea obiectelor fragile.

tinovul mare
tinovul mare
tinovul mare
tinovul mare
There is no selected car class in current office. Please choose another Class!