MĂNĂSTIREA VORONEȚ

voronet

Mănăstirea Voroneț, denumită și Capela Sixtină a Răsăritului, este astăzi una dintre cele mai populare clădiri religioase din Bucovina.

Construită în doar trei luni și trei săptămâni de Ștefan cel Mare, după victoria asupra turcilor din 1488, Mănăstirea Voroneț este singura mănăstire pictată care se mândrește cu o culoare recunoscută internațional: „Albastru de Voroneț”. Acest albastru este de o nuanță vibrantă, proeminentă în frescele sale, un amestec de culori rămas un mister pentru lumea modernă.

Voroneț este una dintre bijuteriile arhitecturale ale României, ieșite la iveală și mai proeminent în 2011, când o restaurare a frescelor a pus în evidență calitatea incredibilă a acestor tablouri.

Parte a mănăstirilor pictate din Bucovina, Mănăstirea Voroneț a fost inclusă în Patrimoniul UNESCO în 1993.

Legenda Mănăstirii Voroneț

Conform legendei, armata lui Ștefan cel Mare a fost învinsă de turcii otomani într-o luptă aprigă, în încercarea de a proteja Moldova în 1476. Pentru prima oară în viața sa, Ștefan cel Mare a vrut să renunțe. Însă, cu ultimele sale forțe, s-a dus să caute sfatul înțeleptului pustnic Daniil, episcopul unei mici mănăstiri de lemn din pădurile din Munții Bucovinei. Sfătuit să nu renunțe niciodată la lupta împotriva păgânilor și să ia steagul Sfântului Gheorghe cu el pe câmpul de luptă, Ștefan cel Mare a învins armata sultanului în Bătălia de la Valea Albă, a cărui nume i-a fost dat după miile de oase găsite pe câmp. Doisprezece ani mai târziu, Ștefan cel Mare și-a respectat promisiunea față de pustnicul Daniil. A construit o mănăstire de piatră închinată Sfântului Gheorghe, protectorul armatei. Astăzi, Mănăstirea Voroneț este exemplul viu al măreției lui Ștefan cel Mare, numit de Papa „Atletul lui Hristos” pentru curajul său incontestabil și credința neclintită în Dumnezeu.

voronet
There is no selected car class in current office. Please choose another Class!