Piatra de temelie a acestei mănăstiri a fost pusă pe data de 10 iulie 1466. Construcţia a început la îndemnul Sf. Cuvios Daniil Sihastrul, în urma unei înfrângeri suferite de domnitorul Moldovei, Ştefan cel Mare.
Legenda spune că locul unde a fost construită mănăstirea a fost ales în urma unei trageri cu arcul de către domnitorul moldovean, locul de unde s-a tras a fost dealul Crucii iar unde s-a oprit săgeata a fost locul unde se afla astăzi frumoasa mănăstire.
Mănăstirea Putna se remarcă atât prin frumuseţea arhitecturală dar mai ales prin încărcătura spirituală care se regăseşte aici. Însuşi marele poet Mihail Eminescu numeşte mănăstirea Putna ‘’Ierusalimul neamului Românesc’’ denumire pe care a dat-o în urma găzduirii sale din anul 1871.
Mănăstirea Putna este astăzi una din cele mai frumoase şi valoroase locaşe de cult din ţară, istoria ei fiind una foarte amplă. Unul din evenimentele marcante în istoria sa este incendiul care a avut loc pe data de 15 martie 1484, incendiu care a ars mănăstirea în întregime, aceasta fiind refacută ulterior.
Accesul principal în complexul Putna se face prin Turnul Eminescu, iar în imediata apropiere a acestuia se află bustul poetului Mihai Eminescu. Singura constructţie care a rămas de pe vremea lui Ştefan cel Mare este Turnul Tezaurului care azi adăposteşte cărţi bisericeşti vechi.