În Antichitate, pe locul în care se regăsește astăzi Clujul, se afla localitatea „Napuca” din Dacia. Ulterior, aceasta a devenit așezare urbană, și mai apoi colonie. În Epoca Medievală, localitatea avea denumirea de „Castrum Clus”.
Secolele XV și XVI au reprezentat perioade prospere pentru oraș, fiind etapa în care s-au dezvoltat meșteșugurile și s-au clădit numeroase construcții în stil gotic și renascentist. Populația era alcătuită predominant din sași, secui și puțini români. Ulterior cuceririi Ungariei de către otomani și transformării acesteia în pașalâc, Transilvania ajunsese principat autonom sub suzeranitate otomană. Apoi, intră sub dominație austriacă și devine capitala Transilvaniei. Așa, s-a produs modernizarea și populația română a crescut.
În 1867, Transilvania a redevenit parte din Regatul Ungariei. Perioada interbelică a reprezentat o perioadă tumultoasă pentru Cluj care a aparținut progresiv Regatului României și Coroanei Maghiare. În 1945 Clujul a fost supus guvernării comuniste, până în decembrie 1989.
În anul 2015 Cluj-Napoca a fost nominalizat Capitala Europeană a Tineretului. Acest fapt se datorează evenimentelor ce se desfășoară aici, precum și faptului că este un centru universitar renumit.