CLUJ-NAPOCA

În Antichitate, pe locul în care se regăsește astăzi Clujul, se afla localitatea „Napuca” din Dacia. Ulterior, aceasta a devenit așezare urbană, și mai apoi colonie. În Epoca Medievală, localitatea avea denumirea de „Castrum Clus”.

Secolele XV și XVI au reprezentat perioade prospere pentru oraș, fiind etapa în care s-au dezvoltat meșteșugurile și s-au clădit numeroase construcții în stil gotic și renascentist. Populația era alcătuită predominant din sași, secui și puțini români. Ulterior cuceririi Ungariei de către otomani și transformării acesteia în pașalâc, Transilvania ajunsese principat autonom sub suzeranitate otomană. Apoi, intră sub dominație austriacă și devine capitala Transilvaniei. Așa, s-a produs modernizarea și populația română a crescut.

În 1867, Transilvania a redevenit parte din Regatul Ungariei. Perioada interbelică a reprezentat o perioadă tumultoasă pentru Cluj care a aparținut progresiv Regatului României și Coroanei Maghiare. În 1945 Clujul a fost supus guvernării comuniste, până în decembrie 1989.

În anul 2015 Cluj-Napoca a fost nominalizat Capitala Europeană a Tineretului. Acest fapt se datorează evenimentelor ce se desfășoară aici, precum și faptului că este un centru universitar renumit.

Cluj-Napoca pe motocicleta

Ce să vezi?

 

Piața Unirii

Cluj-Napoca pe motocicleta

Piața Unirii ste punctul zero al municipiului și una dintre emblemele orașului. În centrul acesteia se află Biserica Sf. Mihail, vestigiile romane ale orașului și statuia lui Matei Corvin, iar în jurul pieței sunt numeroase clădiri impozante: Palatul Banffy, fosta primărie, hotelul Continental, Casa Hintz.

 

Parcul Central

Este unul dintre locurile preferate ale clujenilor și nu numai. Este ideal pentru relaxare, pentru o plimbare cu barca în sezonul cald, fiind și locul în care se organizează multe evenimente. În proximitatea sa este Teatrul Maghiar de Stat, stadionul Cluj Arena și Sala Polivalentă.

Parcul central este situat pe malul Someșului și este unul dintre pricipalele locuri de recreere din Cluj-Napoca, îndrăgit atât de localnici, cât și de turiști.

În anul 2012 s-au finalizat lucrările de reablitare al acestuia, iar astăzi parcul este foarte frumos amenajat și este extrem de curat.

Cluj-Napoca pe motocicleta

Strada în oglindă

Obiectiv unic în Transilvania, partea vestică a străzii (între Piața Unirii și strada Bolyai) a fost construită în secolul al XIX-lea, în stil eclectic, urmând tendințele acelor vremuri, inspirate de arhitectul Hausmann care a sistematizat într-o concepție modernă Parisul.

Strada poartă numele marelui om politic Iuliu Maniu, fost prim-ministru și personalitate cu rol marcant în unirea Transilvaniei cu România.

Denumirea de “strada în oglindă” se datorează celor celor două clădiri identice de la intrarea dinspre Piața Unirii.

Cluj-Napoca pe motocicleta

Teatrul Național și Opera Română

Teatrul Național este primul teatru orășenesc din Cluj și a apărut în 1821, fiind mai apoi renovat în 1904 de către celebra firmă constructoare de teatre Helmer și Fellner. Teatrul din Cluj are o capacitate de 1000 de locuri și este construit în stil baroc-rococo. În 1990, au fost amplasate în nișele fațadei statuia Thaliei, muza comediei, și pe cea a Eutherpei, muza poeziei lirice.

Opera Română din Cluj se află în aceeași clădire cu teatrul. Primele spectacole au debutat în 1920, cu Aida lui Verdi, iar aici a avut loc premiera națională a operei dramatice a lui Lucian Blaga. Clădirea se află sub protecția Patrimoniului UNESCO.

Opera Română din Cluj-Napoca

Cetățuia

Este o fortificație habsburgică și reprezintă una dintre cele mai înalte zone din oraș, de unde poți avea o vedere panoramică asupra municipiului.

Aici poți prinde unul dintre cele mai memorabile apusuri.

Cluj-Napoca pe motocicleta

Parcul etnografic Romulus Vuia

Parcul etnografic Romulus Vuia este un muzeu al satului în aer liber, ce se întinde pe o suprafață de 75 ha și cuprinde gospodării rurale originale, locuite de țărani.

În acest loc te simți ca într-o mașină a timpului, parcă te întorci cu zeci, sute de ani în urmă și pășești pe ulițele satului de odinioară.

Cluj-Napoca pe motocicleta
Cluj-Napoca pe motocicleta

Grădina Botanică

Grădina Botanică se află pe strada Republicii 42 și are în alcătuirea sa peste 10 000 de specii de plante din toată lumea. Tot aici au fost amenajate Grădina japoneză și Grădina romană. Aici sunt cultivate plante dintre cele mai exotice în 6 sere.

Este interesant Turnul de Apă în care poți urca pe o scară metalică. De acolo poți admira întreaga grădină și o parte din orașul Cluj-Napoca.

Cluj-Napoca pe motocicleta
Cluj-Napoca pe motocicleta
There is no selected car class in current office. Please choose another Class!