Castelul Peleș
Unul dintre cele mai frumoase castele din România, are o istorie ce merită descoperită. Castelul Peleș, perla turismului românesc, este obiectivul turistic care onorează țara noastră de un secol și jumătate.
Castelul Peleş a fost construit la iniţiativa primului Rege al României, Carol I pentru a-i servi drept reşedinţă de vară, investită cu funcţii politice, culturale şi simbolice, în anul 1874, an în care, din iniţiativa suveranului, comuna primeşte numele de Sinaia. Un an mai târziu, în centrul localităţii sunt construite primele case boiereşti, iar în 1876 începe construirea căii ferate Ploieşti – Predeal, care străbate şi Sinaia.
Concomitent, între anii 1873 şi 1875 a fost edificată fundaţia castelului Peleş. Ceremonia de punere a pietrei de temelie a reşedinţei a avut loc într-un cadru festiv la 10/22 august 1875.
Regele Carol I era cunoscut drept un bărbat foarte ambițios și, mai presus de orice, foarte mândru de descendența sa din Casa de Hohenzollern. Faptul că nu avea o reședință demnă de statutul său l-a determinat să ia o decizie radicală. Împreună cu soția sa, Regina Elisabeta, a decis să construiască cel mai frumos palat din România, dar cu care să se poată mândri în întreaga Europă!
Întâi, a trebuit să aleagă un loc potrivit pentru un astfel de castel impunător. Se spune că circula cu trăsura regală în zonă și, brusc, una dintre roți s-a rupt. Tot alaiul a fost nevoit să facă o pauză pentru reparație, așa că Regele a avut răgazul necesar să observe locul și peisajul. Lângă Mânăstirea Sinaia, de-a lungul râului Peleș, la poalele Munților Bucegi – locul acesta i-a furat definitiv inima lui Carol I, făcându-l să se îndrăgostească de peisajul montan și aerul curat. Acesta a părut a fi locul perfect și astfel au fost demarate lucrările de proiectare.
Arhitectul austriac Wilhelm Doderer a fost inițial învestit cu onoarea conceperii planurilor noului palat și cu conducerea lucrărilor. El însă i-a prezentat Regelui Carol I planuri ce semănau leit cu alte castele din Europa, iar Regele le-a refuzat pe toate. El dorea ceva unic.
Într-un final, arhitectul a fost înlocuit cu germanul Johannes Schultz, al cărui proiect prezentat a fost unic și pe baza lui a fost construit Castelul Peleș așa cum îl știm astăzi. Lucrările au fost conduse de Karel Liman. Piatra de temelie a fost pusă în 1875, iar construcția a durat până în 1914.