BIERTAN

Satul Biertan este unul dintre cele mai frumoase sate din Transilvania, încărcat de istorie și cu un farmec aparte, fiind inclus în Patrimoniul Național UNESCO. Localitatea și-a păstrat farmecul, cu case vechi construite în stil baroc transilvănean, cu ziduri groase, fundaţii din piatră, fațade în culori pastel și decoraţii cu motive viticole. În sezonul turistic, artizani și apicultori din zonă își expun creațiile si produsele spre vânzare, în piațeta localitații, în fața intrării în cetate.

Biertan pe motocicleta

Ce să vezi?

 

Biserica fortificată din Biertan reprezintă unul dintre principalele obiective turistice din zonă. Actuala biserică de la Biertan a fost construită în perioada 1493-1522 în stil gotic târziu cu influenţe baroce şi renascentiste. Este o construcţie de tip hală, de mari dimensiuni, alcătuită din trei nave. Partea bună este că aspectul iniţial al bisericii a rămas aproape neschimbat de-a lungul timpului, lucrările de restaurare contribuind la menţinerea în bună formă a monumentului. În 1993, biserica a fost inclusă în patrimoniul UNESCO.

Biertan pe motocicleta

Încă de la intrare, vei descoperi ceva inedit și anume ușa sacristiei, care a fost lucrată în anul 1515 la Sighișoara de Johannes Reichmuth. Cu un sistem uluitor de încuietori ce funcționează și în prezent, ușa a fost premiată în cadrul Expoziției Universale din Paris în anul 1990.

În biserică vei găsi, de asemenea, cel mai mare altar poliptic din Transilvania, care are mai mult de 20 de picturi realizate de artiști austrieci și germani. Uimitoare sunt și orga veche de circa 140 de ani, la care se cântă și azi la întâlnirile sașilor, dar și amvonul, care datează din anii 1500 și care a fost realizat dintr-o singură bucată de gresie, fiind cioplit de un maestru brașovean pe nume Ulrich.

Nu rata Camera Divorțului! Se spune că în această încăpere din biserică erau închise cuplurile certărețe din localitate până când ajungeau la un consens: fie se împăcau pentru totdeauna, fie se separau și o lua fiecare pe drumul său. Se pare că această cameră a fost extrem de benefică pentru perechile din Biertan. În circa 400 de ani, doar un cuplu care a fost închis în Camera Divorțului a ajuns să se separe. În prezent, încăperea conține un pat, un scaun, un pahar, o farfurie și un tacâm. Probabil că acesta a fost unul dintre motivele majore pentru care certăreții au ajuns să se împace: faptul că au fost nevoiți să împartă același lucru.

Acest patrimoniu mondial UNESCO este o adevărată capodoperă a arhitecturii medievale și reprezintă o parte din bogata moștenire a Transilvaniei. Nu rata ocazia de a adăuga această destinație magnifică pe lista ta de dorințe de călătorie.

There is no selected car class in current office. Please choose another Class!